top of page
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΝΕΥΜΑ ΣΟΛΑΡΙΣ
ΚΥΤΤΑΡΑ ΣΟΛΑΡΙΣ
Solaris.png

SOLARIS – Το ανθρώπινο Δίκτυο

Το δίκτυο SOLARIS France είναι ένα "Ανθρώπινο Διαδίκτυο", ένα δίκτυο αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης που ξεκινά από την δική σας γειτονιά.

Είναι ένα δίκτυο που λειτουργεί εντελώς δωρεάν. Αντιπροσωπεύει τη συνάθροιση των ανθρώπων που ο καθένας, εθελοντικά, δρα προς όφελος όλων και που όλοι μαζί, όταν είναι απαραίτητο, δρουν προς όφελος του ενός.

Λειτουργεί ως δέντρο μέσα σε ένα φυσικό δίκτυο όλων των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτό. Όσο πιο σφιχτό είναι το πλέγμα, τόσο καλύτερα λειτουργεί. Έτσι ξεκινάει από παντού γύρω σας.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, θα διασφαλίσει ότι κανείς δεν θα παραμείνει απομονωμένος στα προβλήματά του. Θα παρέχει γρήγορη και τοπική ανταπόκριση στις ανάγκες όλων. Θα φέρει τους ανθρώπους κοντά και θα ενισχύσει αυτή τη σύνδεση, περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Θα παρέχει τα δικά της μέσα επικοινωνίας σε περίπτωση διακοπής των παραδοσιακών μέσων.

Λειτουργεί οργανικά χάρη στην καλή κυκλοφορία των πληροφοριών, χωρίς ιεραρχία και χωρίς ηγέτη.

Πώς λειτουργεί το "Ανθρώπινο Διαδίκτυο";

Όπως το ψηφιακό Διαδίκτυο. Έχετε μια ανάγκη βάζετε μία ερώτηση στην μηχανή αναζήτησης και σας προσφέρει τις πιο σχετικές απαντήσεις.

Εδώ, όλα αυτά τα βήματα είναι ανθρώπινα. Εισέρχεστε στο δίκτυο και τροφοδοτείτε ένα είδος τοπικού καταλόγου σχετικά με τους διαθέσιμους πόρους από την άποψη των δεξιοτήτων, του εξοπλισμού, της στέγασης, της γης κ.ά. Αυτή η χειρόγραφη βάση πόρων, την οποία μπορείτε να συμβουλεύεστε σε τακτική βάση, αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη του έργου. Αυτή η χειρόγραφη βάση δεδομένων ενημερώνεται συνεχώς και είναι διαθέσιμη από αξιόπιστους ανθρώπους στο άμεσο γεωγραφικό σας περιβάλλον, στο χωριό σας και στα χωριά γύρω σας.

Ανά πάσα στιγμή, μπορείτε να στείλετε το αίτημά σας για βοήθεια στα μέλη του δικτύου, τα οποία θα σας πουν πού να βρείτε την απάντηση από τους πιο κοντινούς σας ανθρώπους. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε μαζί τους. Θα το κάνετε εσείς ή το δίκτυο θα το κάνει για εσάς.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, εάν τα συνήθη μέσα επικοινωνίας καταρρεύσουν, το δίκτυο είναι εξοπλισμένο με αυτόνομα μέσα επικοινωνίας και θα σας πει πώς να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτά.

Η γεωγραφία της επικράτειάς σας διαπλέκεται έτσι με κύτταρα που πολλαπλασιάζονται συνεχώς, όπως τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος, με συντονιστές που έχουν μια συνολική εικόνα του γεωγραφικού κυττάρου και εξασφαλίζουν την ορθή λειτουργία του, και με αναφορές, που είναι οι θεματοφύλακες του τοπικού καταλόγου. Κάθε κύτταρο είναι αυτόνομο, χωρίς ιεραρχία και συνδέεται με τα άλλα.

Η υπηρεσία που παρέχετε σε κάποιον από το δίκτυο θα παρέχεται πιθανότατα από κάποιον άλλον. Το άτομο που θα βοηθήσετε δεν θα είναι απαραίτητα το άτομο που θα σας βοηθήσει όταν έρθει η ώρα.

Το σύστημα δεν βασίζεται στην εμπορική ανταλλαγή, ούτε στην άμεση ανταλλαγή, ούτε καν στην ιδέα της ανταλλαγής υπηρεσιών. Βασίζεται στην καλοσύνη προς όλους και ό,τι δίνετε σε ένα μέρος θα σας επιστραφεί πάντα αλλού όταν το χρειαστείτε.

Υπάρχει κάποιος πίσω από το δίκτυο SOLARIS;

Ναι! Oλοι μας.

Αυτοί που τo ίδρυσαν και καθιέρωσαν τη ραχοκοκαλιά του και τον τρόπο λειτουργίας του είναι εντελώς εθελοντές, δεν ανήκουν σε καμία πολιτική, θρησκευτική ή άλλη δομή, ούτε σε καμία μυστική κοινωνία ή κάστα. Δεν λαμβάνουν καμία αμοιβή ή οφέλη οποιουδήποτε είδους από κανέναν.

Παρέχουμε μια περιγραφή ενός εργαλείου, ενός Ανθρώπινου Διαδικτύου, το οποίο ο καθένας οπουδήποτε μπορεί να αντιγράψει γύρω του και να προσαρμόσει στις συνθήκες του τόπου του.

Μπορείτε να δείτε και να ακούσετε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συνεντεύξεις όπου παρουσιάζεται το δίκτυο SOLARIS.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΣΟΛΑΡΙΣ ?


Το πνεύμα ΣΟΛΑΡΙΣ υφαίνει την αλληλοβοήθεια και την αλληλεγγύη μεταξύ όλων, χωρίς εμπορικές συναλλαγές, χωρίς την έννοια της ανταλλαγής ή οποιαδήποτε άμεση συμφωνία ανταλλαγής. Ό, τι δίνεις σε κάποιον, θα το λάβεις από αλλού.


Το πνεύμα ΣΟΛΑΡΙΣ δονείται στην καρδιά όλων εκείνων που θέλουν να συνδεθούν μεταξύ τους, πιο δυνατά από ποτέ, χωρίς ιεραρχία, χωρίς δομή εξουσίας, στην αλληλοσυμπλήρωση μέσα από την διαφορετικότητά τους.
Το πνεύμα ΣΟΛΑΡΙΣ είναι η δύναμη της συγκέντρωσης των δεξιοτήτων και των πόρων όλων στην υπηρεσία του ενός, εκείνου που θέτει τον εαυτό του στην υπηρεσία όλων.


Το πνεύμα ΣΟΛΑΡΙΣ σημαίνει να αφήνουμε τους εγωισμούς στην άκρη για να ενωθούμε για έναν μεγαλύτερο κοινό στόχο: αυτόν της οργάνωσης της αντίστασης γρήγορα και αποτελεσματικά σε ένα πλαίσιο που επιδεινώνεται συνεχώς σε κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό, υγειονομικό, κλιματικό και γεωφυσικό επίπεδο.
Το πνεύμα ΣΟΛΑΡΙΣ είναι το ύψιστο καθήκον της μετάδοσης και της διδασκαλίας της γνώσης, με ρεαλιστική προσέγγιση και αποτελεσματικότητα. Ο κοντινός ορίζοντας είναι αυτός της τοπικής αυτονομίας σε όλες τις πτυχές της.


Το πνεύμα ΣΟΛΑΡΙΣ είναι το άγρυπνο και καλοπροαίρετο βλέμμα που όλοι πρέπει να έχουμε τώρα γύρω μας. Θέλουμε να εντοπίσουμε τα άτομα που βρίσκονται σε δύσκολη θέση και να μπορέσουμε να τους παράσχουμε βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αλλά και μακροπρόθεσμα, και να τους δώσουμε τα μέσα της αυτονομίας τους σε όλους τους τομείς, στα πλαίσια μιας αλληλεγγύης ανθρωπότητας.
Το πνεύμα ΣΟΛΑΡΙΣ είναι ένας άνεμος που διώχνει τον φόβο, την απομόνωση, την απόγνωση και την αγωνία, όπου και αν βρίσκονται.


Το πνεύμα ΣΟΛΑΡΙΣ αγκυροβολεί τα ακλόνητα θεμέλια μιας κοινωνίας που βασίζεται σε μια νέα κουλτούρα, την οποία τόσοι πολλοί έχουν από καιρό επιθυμήσει σφοδρά και η οποία έχει γίνει μια έκτακτη ανάγκη ζωτικής σημασίας. Τα θεμέλιά της είναι η σύνδεση και η καλοσύνη όπου υπήρχε διχασμός και σύγκρουση, η αυτοκυριαρχία όπου υπήρχε ένα αίσθημα αδυναμίας και απώλειας ταυτότητας.


Το πνεύμα ΣΟΛΑΡΙΣ είναι να σηκώσουμε το κεφάλι ψηλά και να βγούμε από τα δάση και τις σπηλιές της ψευδαίσθησης και της παραίτησης. Είναι να βαδίσουμε ευθεία, μαζί, με καθαρό βλέμμα, με σταθερό χέρι, ήρεμη ανάσα, στραμμένοι προς ένα εποικοδομητικό και θετικό παρόν.


Το πνεύμα ΣΟΛΑΡΙΣ είναι να ενσαρκώσουμε τη συνείδηση ότι η Αυτοκυριαρχία για όλους ξεκινά από τον καθένα χωριστά. Και ότι η αγάπη για κάθε μορφή ζωής είναι το κλειδί για όλα

Κύτταρα SOLARIS

Ποιος είναι ο σκοπός αυτών των κυττάρων;

-Να μπορούν ολοι να απευθύνονται σε σαφώς προσδιορισμένη τοπική βοήθεια ανά πάσα στιγμή, όποιες κι αν είναι οι ανάγκες τους.

- Να ειναι σε θέση να κινητοποιήσουν συλλογικές δυνάμεις εντός αποδεκτού χρονικού πλαισίου ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής.

- Να ευαισθητοποιήσουν τους ανθρώπους γύρω τους και να τους ενθαρρύνουν να ενταχθούν στο δίκτυο αλληλεγγύης. Για την αύξηση της χωρητικότητας του κυττάρου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσεγγίσουμε τους αγρότες για να τους ενθαρρύνουμε να κάνουν αποθέματα τώρα. Μπορούμε να τους βοηθήσουμε αν οργανώνουμε συναντήσεις μαζί τους 

- Να εντοπίσουν όλοι στις επαφές τους, όπου κι αν βρίσκονται, πρόσωπα που διαθέτουν δεξιότητες ή/και υλικά που μπορούν να βοηθήσουν το δίκτυο ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης. Και να ενσωματώσει τα δεδομένα αυτά στους τοπικούς καταλόγους επαφών.

- Διασφάλιση της αλληλεγγύης, της κυριαρχίας και της ανθεκτικότητας της επικράτειας σε περίπτωση καταρευση των κρατικών και ιδιωτικών υπηρεσιών.

 

- Να εργαστούμε συγκεκριμένα, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, προς την κατεύθυνση της μετεγκατάστασης της κοινωνικής λειτουργίας σε όλες τις πτυχές της, σε ένα μη πυραμιδικό, μη εξουσιαστικά δομημένο και καλοπροαίρετο σύστημα

Λειτουργούν και πολλαπλασιάζονται όπως τα οργανικά κύτταρα.

Αρχικά καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας και στη συνέχεια πολλαπλασιάζονται ανάλογα με τις τοπικές γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. Στόχος είναι να υπάρχουν κυτταρα SOLARIS σε κάθε πόλη, χωριό και χωριουδάκι. Κάθε τοπικος κατάλογος θα είναι φυσικά συνδεδεμένος με τους καταλόγους των γειτονικών τμημάτων. Έτσι, όλες οι λεκάνες απορροής θα συνδεθούν μεταξύ τους και οι απομονωμένοι άνθρωποι δεν θα είναι πλέον απομονωμένοι.

Τα κύτταρα ενεργοποιούνται ως απάντηση σε αιτήματα που υποβάλλονται στην επικράτειά τους. Όσο μεγαλύτερο είναι το ανθρώπινο δίκτυο, τόσο ταχύτερη είναι η ανταπόκριση, καθώς οι γεωγραφικές αποστάσεις μειώνονται.

Πώς να δημιουργήσετε το τοπικό σας κύτταρο;

Τα πάντα εξηγούνται σε αυτό το pdf για να το κατεβάσετε: Tutorial για τη δημιουργία κυττάρων

Και σε αυτό για να ξεκινήσει η δυναμική: Εκκίνηση σεμιναρίου

Συντονιστές και διαχειριστές


- Οι 3 Συντονιστές ενός κυττάρου Σολαρίς αναλαμβάνουν και διασφαλίζουν ότι όλα λειτουργούν όσο καλύτερα γίνεται στο κύτταρό τους, και εξασφαλίζουν την επικοινωνία με τους συντονιστές των γειτονικών κυττάρων και των κυττάρων του νομού. Επίσης, φροντίζουν να
τηρηθεί το πνεύμα του Σολαρίς. Μπορεί να είναι πάνω από 3, ανάλογα με την τοπική πυκνότητα του πληθυσμού.
- Οι 3 διαχειριστές ενός κυττάρου Σολαρίς είναι οι τοπικοί φύλακες του τοπικού καταλόγου. Είναι αυτοί που καλούνται σε περίπτωση αιτήματος.
Υπάρχει ένας κατάλογος ανά κύτταρο και το διπλανό κύτταρο δεν έχει πρόσβαση σε αυτόν. Οι διαχειριστές είναι υπεύθυνοι για την ενημέρωση του καταλόγου τους, ο οποίος υπάρχει και σε έντυπη μορφή, και μπορούν να έρθουν σε επαφή με τους διαχειριστές των γειτονικών κυττάρων εάν
δεν υπάρχει ανταπόκριση σε αίτημα που προέρχεται από το ίδιο το κύτταρό τους.

 

- Οι Υφαντές θα εργαστούν στην απαραίτητη σύνδεση μεταξύ των κυττάρων, εντός του νομού και μεταξύ των νομών και με τα διάφορα άλλα τοπικά δίκτυα.
Η κύρια ικανότητα ενός Υφαντή είναι να ξέρει πώς να δημιουργεί επαφές μεταξύ των ατόμων και να οργανώνει με τους συντονιστές τις δια-κυτταρικές συναντήσεις.
Ευθύνη τους είναι να έρθουν σε επαφή με τα άλλα δίκτυα που υπάρχουν στην περιοχή τους ώστε να οργανώσουν μια δικτύωση με αυτούς. Αυτό σημαίνει όχι μόνο τη διεύρυνση των συναντήσεων των κυττάρων σε αυτά τα δίκτυα, αλλά και να τους προτείνουν να μπουν στον κατάλογο Σολαρίς μέσω των μελών που τους εκπροσωπούν.

Πρακτικά, το μέλος ενός άλλου δικτύου που θέλει να γραφτεί στον κατάλογο Σολαρίς θα προσθέσει στα στοιχεία του το όνομα του δικτύου του οποίου είναι ήδη μέλος και επαφή.
Επομένως πρέπει να προστεθεί αυτό το στοιχείο στην φόρμα εγγραφής στον κατάλογο.

- Να υπενθυμίσουμε ξανά ότι την ώρα της αλληλοβοήθειας, δεν δανείζουμε τον εξοπλισμό, εκτός αν το επιθυμούμε προσωπικά, αλλά θα βοηθήσουμε επί τόπου με τον κατάλληλο εξοπλισμό όταν μας καλέσουν.
Αυτό γίνεται για την αποφυγή ατυχημάτων ή ζημιών στον εξοπλισμό.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΚΥΤΤΑΡΟΥ


Για την ενημέρωση των νεοφερμένων, συνιστάται να δουν το βίντεο με τη συνέντευξη του
Frederic Vidal, ιδρυτή του ΣΟΛΑΡΙΣ στη Γαλλία, με ελληνικούς υπότιτλους.
Στο YouTube : h ttps://www.youtube.com/watch?v=MHk2Yi13BXY
Στο Telegram : https://web.telegram.org/z/#-1531794830

Όταν αποφασίσετε να δημιουργήσετε ένα τοπικό Κύτταρο για την εκκίνηση του δικτύου. (Ενημερώθηκε στις 30.01.2022)
1 – Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα κύτταρο ακόμα και αν είστε μόνος/η στην αρχή.
Δημιουργείτε το μέσο για το τοπικό σας Κύτταρο δημιουργώντας πρώτα μια ομάδα στο Telegram.
Συγκεκριμένες οδηγίες είναι διαθέσιμες για αυτό στο κανάλι πληροφοριών του νομού σας: Solaris(νομός).
Από εκεί και πέρα μπορείτε να ανταλλάξετε μηνύματα στην ομάδα Telegram που μόλις δημιουργήσατε για το Κύτταρο σας. Πρέπει επίσης να δημιουργήσετε ένα e-mail για το τοπικό σας κύτταρο γιατί δεν χρησιμοποιούν όλοι το Telegram.
Στη συνέχεια είναι στο χέρι σας να συγκεντρώσετε κόσμο και να συναντηθείτε από κοντά όσο το δυνατόν συντομότερα.
Συνδεθείτε, γνωρίστε ο ένας τον άλλον και μετά ξεκινήστε να δημιουργήσετε τον τοπικό κατάλογο.

 

2 - Όταν κάποιος είναι πρόθυμος, έστω και προσωρινά, να διαχειριστεί το κανάλι του νομού, πρέπει να δημιουργήσει ένα e-mail για τον νομό, υπό τη μορφή που βρίσκεται πιο κοντά στο: Solaris(νομός)@gmail.com
Στη συνέχεια, μας στέλνετε αυτό το e-mail στη διεύθυνση SolarisHellas@gmail.com, έτσι ώστε να ενημερώσουμε με τη νέα σας διεύθυνση επικοινωνίας τον μελλοντικό ιστότοπο και το κανάλι του Telegram : Solaris Hellas Greece - https://t.me/solaris_hellas

 

3 - Είναι απαραίτητο να υποδείξετε ποιοι είναι οι συντονιστές και οι διαχειριστές των κυττάρων σας στους συντονιστές του νομού σας (ή στη Solaris Hellas εφόσον δεν υπάρχουν). Το χρειαζόμαστε για να τους παρέχουμε χρήσιμα εργαλεία και πληροφορίες, αλλά και για επαφή
μεταξύ γειτονικών κυττάρων. Χρειαζόμαστε λοιπόν τα ονόματά τους, στοιχεία επικοινωνίας και τα αναγνωριστικά τους στο Telegram.

 

4 – Μόλις σχηματιστούν τα κύτταρά σας, σας προτρέπουμε να συναντήσετε τα γειτονικά κύτταρα. Μη διστάσετε να κάνετε κοινές συναντήσεις, πρέπει να γνωρίζετε ο ένας τον άλλον, να δημιουργήσετε τον σύνδεσμο και την συνέργεια στην περιοχή σας. Ένα κύτταρο δεν προορίζεται να είναι στεγανό σε άλλα κύτταρα. Επίσης, μπορείτε να ανήκετε σε πολλά κύτταρα, κάτι που διευκολύνει τις ανταλλαγές και την φιλική ατμόσφαιρα.


5 – Εάν χρειαστεί, θα συμπληρώσουμε στη συνέχεια όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για την αυτονομία των κυττάρων σας.


Σημαντικό :
- Μην μπερδεύετε ένα "κανάλι" Telegram με μια "ομάδα" Telegram. Το κανάλι ενημερώνει σε επίπεδο νομού ή περιφέρειας, αλλά η αλληλεπίδραση δεν είναι δυνατή. Η ομάδα Telegram είναι αυτό που πρέπει να δημιουργήσετε για να επικοινωνήσετε μέσα στα κύτταρα σας.


- Βεβαιωθείτε ότι οι αλληλεπιδράσεις στην ομάδα σας στο Telegram περιλαμβάνουν μόνο χρήσιμες πληροφορίες για την οργάνωση, ενημέρωση και ανάπτυξη της μονάδας ΣΟΛΑΡΙΣ σας. Δεν υπάρχει χώρος για γενικές πληροφορίες, ούτε για φλυαρίες. Αυτό πιθανόν να επηρέαζε την αναγνωσιμότητα της ομάδας και να απωθούσε τους χρήστες και νεοφερμένους.


- Για να διευκολύνουμε το έργο των διαχειριστών στο Telegram, σας προσκαλούμε να επικοινωνήστε με προσωπικό μήνυμα με κάθε νεοφερμένο ρωτώντας τον σε ποιο δήμο είναι κάτοικος. Μερικές φορές χρειάζεται να ανακατευθυνθούν και αυτός είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι δεν πρόκειται για τρολ.


- Χρειάζεστε αρκετούς διαχειριστές της ομάδας Telegram του κυττάρου σας για να διασφαλίσετε τις αναρτήσεις και να πετάξετε έξω τα τρολ και άλλους πωλητές ψεύτικων πιστοποιητικών. Σημειώστε ότι ο όρο "διαχειριστής" είναι ο όρος που χρησιμοποιεί το Telegram για την διαχείριση ομάδων. Διαχειριστής δεν είναι συνώνυμο με συντονιστή του Solaris αν και δεν είναι ασυμβίβαστο.


- Συνιστάται να προχωρήσετε γρήγορα και γαλήνια. Άρα δεν έχουμε χρόνο να κάνουμε γραφειοκρατεία: ούτε πρακτικά συναντήσεων, ούτε βαριά οργάνωση, τίποτα που να μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη του δικτύου ΣΟΛΑΡΙΣ σας.


- Όλα βασίζονται στην κοινή λογική για να οργανωθείτε σύμφωνα με τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Εμείς προσφέρουμε οδηγίες για εξοικονόμηση χρόνου, αλλά θα προσαρμοστείτε ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της περιοχής σας.


- Για την ενημέρωση των νεοφερμένων, συνιστάται να δουν το βίντεο με τη συνέντευξη του
Frederic Vidal, ιδρυτή του ΣΟΛΑΡΙΣ στη Γαλλία, με ελληνικούς υπότιτλους.
https://www.youtube.com/watch?v=MHk2Yi13BXY
https://web.telegram.org/z/#-1531794830

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
bottom of page